Folkeoplysende projektopgaver
ved Hans Jørgen Vodsgaard

Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark
Foråret 1997: Projektleder for amtsvise dialogmøder om højskolens bidrag til kompetence-udvikling. Titel: Menneske først - medarbejder så. Deltagerkreds: vejledere, arbejdsmarkedsråd, politikere og højskolefolk.
Efteråret 2000: Gennemgående oplægsholder sammen med Arne Carlsen, DPU i Højskole-foreningens regionale møderække om højskolernes placering i det fremtidige uddannelsesbillede.
Foråret 2004: Koordinator og projektforsker for det æstetiske ideforum, hvor 13 højskoler og 2 oplysningsforbund indgik. Titel: De æstetiske dimensioner i de frie kostskolers læringsrum og dannelsessyn.
Ry Højskole
Foråret 1998: Leder af afklaringsprojektet om Ry højskoles udviklingsmuligheder. Delresultat var rapporten om Højskolens udviklingsmuligheder, august 1998.
Efteråret 1998: Projektdesigner og ansøger af Højskolens udviklingsprojekt. Titel: Højskolen som brobygger mellem de unges dannelsesbehov, det formelle uddannelsessystems behov for kvalitetssikring og det postindustrielle samfunds nye kompetencekrav.
Snoghøj Nordisk Folkehøjskole
Foråret 1999: Projektmedarbejder og studievejleder, herunder fuu-vejleder for kompetenceprojektet: ”Unge laver lokalradio”. Støttet af EU's socialfond.
Foråret 1999: Projektleder for ”Kvalitetsudvikling i folkehøjskolen” i samarbejde med Vallekilde Højskole og Den Rytmiske Højskole, støttet af Undervisningsministeriet.
Efteråret 1999: Ansvarlig for den interne rapport ”Snoghøjs fremtid som mediehøjskole”, okt. 1999.
Uldum Højskole
2000: Som forstander ansvarlig for en justering af det brede fagudbud og udmøntning af et nyt værdigrundlag og en ny markedsføringsprofil. Nedgang i årselevtal blev vendt til fremgang.
Foråret 2001: Iværksatte som forstander pilotprojektet ”Flygtninge på højskole” i samarbejde med Dansk Røde Kors, Center Brejning.
Snoghøj IT-højskole
2001-2003: Som forstander ansvarlig for en ny mere almen højskoleprofil og nye rytmer og rammer for samvær og undervisning, samt videreudvikling af skolens IKT-fag. Markant fremgang i årselevtal fra 2002.
Skoleåret 2002-2003: Leder af pilotprojekt med sindslidende på højskole i samarbejde med en Bro til Livet. Godkendt af Undervisningsministeriet.
Sommeren 2002: Projektleder af højskolens deltagelse i ”Youth 2002” (1000 unge europæere drøfter EU-forfatning på 13 danske højskoler), støttet af EU og Det danske Undervisningsministerium.
Foråret 2003: Udvikling af international linje, inkl. tilbud for 8 eks-jugoslaviske studenter i samarbejde med Center for Konfliktløsning. Støttet af Demokratifondens store projektpulje.
Foråret 2003: Samarbejde med Kolding Pædagogseminarium om udvikling af meritgivende højskolekurser for kommende pædagogstuderende, inkl. udveksling af lærerkræfter.
Askov Højskole
Efteråret 2004: Konsulent vedrørende plan for modernisering og fundraising vedrørende højskolens læringsmiljø og kostskoleafdelinger.
2005: Projektleder for udvikling af kompetencegivende højskolekurser i samarbejde med Ribe Ungdomshøjskole, VUC-Vest, CVU-Sønderjylland og UU-Sydvestjylland. Støttet af Højskoleforeningens forsøgsmidler.
Foråret 2007: Leder af 2-ugers kursus for deltagere fra Ungarn, Rumænien, Tyskland, Island og Danmark. Titel: Young journalists - Europe, the house of freedom of speech. Afholdt i samarbejde med JobInVest fra Esbjerg. Støttet af EU's Ungdoms-aktion.
2007: Projektleder af planlægning i foråret og implementering i efteråret af kompetencegivende HF-kurser i samarbejde med VUC-Vest. Støttet af Højskoleforeningens udviklingsmidler.
Efterår 2007: Konsulent vedr. plan for modernisering og fundraising vedrørende højskolens og efterskolens læringsmiljø med henblik på IKT. Titel: Strøm på tavlen.
Efteråret 2007: Ansvarlig for intern rapport om Askov Højskoles udviklingsmuligheder inkl. revidering af kursusplaner og elevtal på lange og korte kurser.
Nordisk-Europæisk Akademi
Skoleåret 2004-2005: Initiativtager til og koordinator for det nye Akademi med etablering af bred partnerkreds fra folkeoplysning, læreruddannelse, humaniora og den udøvende kunst. Askov Højskole bidrog med den primære finansiering.
Foråret 2005: Udarbejdelse af større Grundtvig-1 ansøgning om europæiske oplysningsaktiviteter, hvor en meget bred europæisk partnerkreds ønskede at deltage. Titel: Enlightenment on European identity and culture. Ansøgningen blev godkendt, men måtte frafaldes grundet økonomiske garantikrav, som Akademiet som ny organisation ikke kunne tilgodese.
2005-2006: Konsulent for udvikling af et museums- og videnscenter for folkeoplysningens og folkestyrets historie ved Askov Højskole, der skulle integrere arkiv, bibliotek og museum med formidlingsaktiviteter. Udviklet i samarbejde mellem Askov Højskole, Nordisk Europæisk Akademi, Sønderskov Museum, Vejens lokalhistoriske arkiv og Vejen bibliotek. Planerne er stillet i bero grundet ressourceproblemer.
Efteråret 2006: Forskningsopgave om forholdet mellem den japanske humanistiske oplysning repræsenteret ved Soka Gakkai og den nordiske oplysning repræsenteret ved Grundtvig. Tilskud fra Soka Gakkais forskningsfond.
2005-2007: Projektforsker for kortlægningsopgave i et Nordplus Voksen projekt, hvor en bred nordisk partnerkreds indgik. Titel på endelig rapport: Da dannelsen gik ud - en kortlægning af det almene sigte i nordisk folkeoplysning og foreningsliv, okt. 2007. Tilskud fra Nordplus Voksen.
Interfolk – institut for folkeoplysning og foreningsarbejde
2008: Forskningsleder for udviklingsprojekt om kvaliteter i den kunstbaserede læring i de frivillige kulturelle foreninger. Gennemføres i samarbejde med Kulturelle Samråd i Danmark og med tilskud fra Kulturministeriet og Undervisningsministeriet.
2008: Projektkoordinator for kortlægning af det tværnationale samarbejde mellem folkeoplysning og NGO-arbejde i det nordisk-baltiske område. Kan gennemføres i samarbejde med Danfø, der udgør den danske platform i Østersørådets NGO-Forum.
|